In de media

"Ouders van dove kinderen moeten met hun kinderen een brede wilde rivier over. De oversteek duurt 18 jaar. Er is een brug. Om daarop te komen moet je eerst een steile hoge trap op, maar daarna loop je wel over een stevige brug. Er is ook een dun koord. Om daarop te komen hoef je geen trap op, maar de weg is lang en de kans dat je van het koord af tuimelt is groot. Op dit moment worden ouders in Nederland massaal het koord opgestuurd. En als ze ervan af vallen is er geen vangnet."


Van Horen Zeggen
Interview met
Floris Roelofsen door Annemarie Kerkhoff, met reacties van verschillende experts.
25 Januari 2021

Illustratie: Bart Koolen

Recente films en documentaires

Doof kind

Winnaar IDFA Publieksprijs in 2018
Vader Alex de Ronde kijkt samen met de inmiddels jongvolwassen Tobias en diens horende broer Joachim, terug op het leven van zijn dove kind en de keuzes die hij als vader heeft gemaakt. De film laat zien hoe een handicap in een rijke cultuur kan veranderen. Tobias weet de horende en de dovenwereld slim met elkaar te verbinden: als docent Nederlandse Gebarentaal leert hij horende studenten zijn taal en cultuur kennen. Zijn onvoorwaardelijke acceptatie van zijn doofheid biedt gelegenheid tot het aan de orde stellen van vragen, variërend van de problemen van het grootbrengen van een doof kind en de effecten daarvan op de overige gezinsleden tot de soms absurde gevolgen van een gehandicaptenstatus.
Regie: Alex de RondeThe silent child

OSCAR winnaar in 2018
Korte film over een 6-jarig doof meisje.
Regie: Chris OvertonHearing... but not as you know it

Helen Willis, student op Oxford University, vertelt hoe zij door de combinatie van gebarentaal en haar CI zich zowel deel voelt van de dovengemeenschap als van de horende wereld.